Huldra

Ordet «hulder» kommer fra det norrøne «hylja».. Det betyr skjult..
Hulder blir brukt som et fellesnavn på alle de underjordiske.. Den typiske kvinnelige huldra er vakker, men har kuhale. Hun gifter seg gjerne med mennesker, så flere av dere Nordmen som leser kan ha en hulder i slekta.
Den som avviser et frieri fra Huldra risikerer å bli forfulgt av ulykker og få forbannelser kastet over seg, så det gjelder å holde seg til venns med henne.
En rogalandsgutt som rømte fra et kort møte med huldra fikk disse ordene ropt etter seg: «Sidan du møyi vil svika, skal du aldri kjerringa lika!» Etter den dagen ble han en tomsing, og det varte lenge før han ble gift.
Kyrne til huldrefolket er ofte blå eller grå, og er svært gode.De blir aldri syke eller dårlige. En i slekta mi møtte ei hulder:

I sagn er det vanelig å høre at mennesker møter de underjordiske. Noen mennesker kunne ha nytte av et slikt møte, dersom de underjordiske likte den de møtte. En bonde fra Røgler i Ullensaker møtte en gang ei hulder. Han fikk siden nytte av møtet.

”Bonden fra Røgler, sa folk hadde like mye nytte ta dei unnerjordiske som andre ta nissen, men de hadde nok sine fordeler av det de og. Det var han som, efter hvad Asbjørnsen forteller i huldreeventyrene, tidligere på året- så i snøflekka om våren var en tur i byen, og ute ved Skillebæk møtte en bøling med brannete kuer, og en svær jente med en melkekolle i hånden.
«Men hå skær de hen på denna  årsens tid da?» Spørde Røgglema`n. «Å», svara hu som gikk føre, «vi skær tel sæters i Røgglehagen i Ullsaker, de er hamn nok der». Han spurte andre om nogen hadde sett denne buskapen efter veien, men det var det ikke. Som takk for denne hamningen fikk han hjelp med litt av hvert. Han gikk en kveld og kjente på byggloa om den var taendes, og tenkte han kanskje fikk vente litt ennå. Men så sa det borte i en haug : kjør inn loa di, du, imåra snøger de. Han så gjorde, og måran etter låg det snø på bakken tel over okla. Slikt hende andre steder også. Det var engong dom hølt på å skar på Låkejorde, så sierma`n: Hvis detta jorde var opskøri tel i måra tile, skulle je gjenne gi bort den store stuten min. Da dom skulle innat te kvels, vart tenestjenta gåenes att og ta op ei skårr.Mens jenta hølt på med detta, var de noe som sa: Gjør bæller og bitt, dess før blir du kvitt. Og jenta måtte hølle på tel a vart færdig med stykkje. Men dagen etter var stuten tel ma`n borte.”

Dette handler rett og slett om at Røgler bonden lot huldras kuer beite på hans marer, og fikk hjelp av henne etterpå.

Huldrene er musikalske og man hører ofte huldrespel, huldrelokk og huldreslått i skogene når mørket kryper frem. Hvis du spiller veldig vakkert kan huldra komme og bergta deg.
Da blir du stengt inne i berget og må spille for huldra, kansje for altid, i slike situasjoner hender det også at huldra gifter seg med spillemannen. huldra lærte også unge menn å spille eller synge, men ingen var like flnke som hun selv.

Reklamer
Published in: on november 2, 2006 at 11:24 am  Legg igjen en kommentar  

The URI to TrackBack this entry is: https://silverflute.wordpress.com/2006/11/02/huldra/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: