Varulven

Etymologi

Ordet varulv kommer antagelig fra gammelengelsk wer wolf_art.gif                                                                              eller were og wulf, «mann» og «ulv». Den første delen finnes i flere germanske språk, som gotisk wair, gammelhøytysk wer og norrønt var eller verr. Man finner det også i andre indoeuropeiske språk, som latin vir, litauisk vyras og walisisk gŵr. Den andre delen kjenner man igjen i engelsk og tysk wolf; ordet kunne også ha den mer generelle betydningen «beist».

En alternativ tolkning er at den første delen kommer fra gammelengelsk weri, «å være ikledd» (jfr. engelsk wear). Det trekkes da linjer til norrøne ulfhednar, krigere som bar ulveskinn i kamp, som en parallell til berserker («bjørneserk»).

Enda en mulighet er at det er en forvanskning av warg-wolf eller vargulf; første ledd er relatert til norrønt vargr, som man kjenner igjen i norsk og svensk varg. En vargulf var en ulv som drepte mange dyr, men spiste bare noen få av dem. På gammelengelsk kunne man bruke ordet warg alene som betegnelse på en slik ulv, og på mennesker som man i moderne språkbruk ville kalle seriemordere. I norrønt språk kunne vargr også bety «fredløs».

Det greske ordet lykantropi har et første ledd som er avledet av samme proto-indoeuropeiskerot som wolf, *wlkwo, men det andre leddet, anthropos, betyr «menneske» eller «mann». Man har også et beslektet gresk ord, theriantropi, som betyr «beist-mann» og referer generelt til forvandling mellom menneske og dyr.

Andre navn som har blitt brukt for varulver er varianter av hamskifter, som latin versipellis, russisk oboroten og norrønt hamrammr. Det franske navnet er loup-garou, der første ledd kommer fra latin lupus, «ulv», mens andre ledd antas å være et gammelfransk navn på varulvcr, garoul. Dette er i sin tur antagelig en forvanskning av frankisk *wer-wulf.white-wolf.jpg


Reklamer
Published in: on januar 17, 2007 at 12:01 pm  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://silverflute.wordpress.com/2007/01/17/varulven/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLegg igjen en kommentar

 1. I’d love to use these images in tags.
  Would you give me permission to do so?
  I’ve found the white wolf tubed (removed the background, leaving just the animal alone). Do you allow this use?
  If these images are not yours, where can I find them?
  I’m sorry, but I can’t read this page. I speak English and Spanish only.
  Many thanks and I will be waiting anxiously for your reply.

  Hugs,

  Martha


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: